Contacte amb la Pilota Valenciana

Hola a totes i tots 🙋

    Com ja sabeu em dic Tamara Egido Albuixech i sóc de Benimaclet, però tota la meua família és d'Alcúdia de Crespins. Aquest és un poble de 5000 habitants i pertany a la comarca la Costera. 

    Alcúdia va estar vinculada amb la Pilota Valenciana durant molt de temps, sobre tot amb la modalitat del raspall. Personalment, mai he conegut un trinquet al meu poble i, pel que m'han dit els meus familiars, mai ha hagut un trinquet, la qual cosa, les partides es jugaven al carrer. 

    A la meua família, fou el meu oncle el que es dedicà a jugar al raspall. Jugava amb amics del poble per afició. Hi havien 3 carrers on sempre jugaven, però les partides importants sempre les feien en un d'aquestes tres. 

    A continuació vos deixe unes fotos on podreu veure com es preparaven per jugar i com jugaven al carrer. A més a més, podeu veure dues pilotes que s'utilitzen al raspall:






Pilota de vaqueta:                                                                                 Pilota de badana: 




 

    Recorde quan era menuda que el meu oncle es preparava per anar a jugar al raspall i el carrer estava ple de gent per veure la partida. A més a més, els dies que no tenia partida, jugàvem els dos a raspall en un dels carrerons del poble. 

    Poc a poc, durant el temps, l'afició del raspall va anar desapareixent i no vaig tornar a saber res d'aquest esport durant molts anys fins que el meu cosí va decidir jugar. Així doncs, degut a ell, totaquests records, els estic tornant a viure.  Des de ben menut va començar a jugar a raspall i, a dia de hui, amb 9 anys, és un dels jugadors de raspall conegut tant al seu poble La Llosa de Ranes, com als pobles del voltant on es juga a raspall. A més a més, aquest estiu (2020) va ser campió benjamí autonòmic.

    Quan que coincidim en casa de la nostra avia, baixem al carreró per a, com diu ell "pegar quatre pilotades" i, quan te partida, sempre que puc vaig a veure'l. M'agrada la il·lusió amb la que es prepara per a aquesta i la forma amb la que gaudeix sempre que juga.  

    Fa menys d'un any jugava amb el guant ja preparat, però fa poc va decidir fer-se la protecció a les mans cada vegada per jugar. Pel moment, per fer-se-les el meu oncle li ajuda, però ell sempre està atent per veure com es fa i aprendre per a un futur poder fer-ho ell sols. A més a més, ha passat de jugar amb pilotes de badana, a jugar amb pilotes de vaqueta i, aquests fets foren un pas molt important per a ell. 

    A continuació vos deixe unes fotos on podeu veure'l jugant i preparant-se per a la partida: 

                


           







   

    La Pilota Valenciana va ser un esport molt popular per als nostres avantpassats. Es jugava majoritàriament als carrers fins que es va prohibir i, a partir d'aquest moment, sols es jugava als trinquets provocant una disminució del públic. A més a més, en alguns pobles es va deixar de jugar perquè no tots tenien trinquet. Aquests fets varen ser un detonant pel qual s'ha anat perdent l'afició d'aquest esport. Altre possible problema, personalment pense que és el fet pel qual sols jugaven els homes, així doncs, durant molt de temps, les dones sols feien la funció, de públic, ja que aquestes jugaven a altres jocs com són la corda, el sambori, la goma, entre altres. 

    Des de temps enrrere, com hui en dia, la Pilota Valenciana es podria haver fomentat a les escoles, perquè així l'alumnat conegués una part de cultura i d'història, i un esport nou. Així doncs, per posar-la en pràctica a aquestes institucions, no caldria modernitzar-la si no promoure-la. 

    Junt a la Pilota, els jocs tradicionals també s'han deixat de costat degut a la escassa pràctica d'aquests, l'aparició de les tecnologies, les quals s'han desenvolupat a gran escala durant poc de temps i, la centració amb els esports populars. D'aquesta manera, trac com a conclusió que al fi i a la cap, els esports i els jocs són els mateixos tant abans com ara, el problema ve quan no es practiquen.


Espere que vos haja agradat.


Gràcies ! 💫

Comentarios

  1. En esta entrada te pongo un 9,5. Me ha parecido una lectura muy entretenida e interesante, ya que has reflejado la unión que tiene tu familia con este deporte, además incluir imágenes de tu propia familia hace que la lectura sea más atrayente para el lector.

    ResponderBorrar
  2. Tamara! Una entrada bastante completa, mencionando la modalidad típica de tu pueblo y apoyándola con la ejemplificación de algunos casos en tu familia que practican o han practicado este deporte, algo muy curioso y sorprendente que, sin duda, enriquece mucho tu análisis. Por ello, mi nota es de 9,5. Un saludo!

    ResponderBorrar
  3. Me ha gustado mucho tu entrada ya que has relacionado la pilota con experiencias familiares muy interesantes y apoyándolo todo con ilustraciones, lo cual hace que sea más amena su propia lectura. Te pongo un 9,5.

    ResponderBorrar
  4. Hola Tamara, tu entrada me ha parecido muy completa ya que has tenido la suerte de contar con experiencias familiares que te han acercado a la pelota valenciana. Además has hecho uso de imágenes donde poder clarificar la información que nos has proporcionado. Echo en falta un vídeo donde se pudiera ver un partido real. Mi puntuación es de un 9.

    ResponderBorrar

Publicar un comentario